„Tomaszów Mazowiecki i okolice kocham, lubię, szanuję”.

17 września 2019r. pierwsza grupa, a 21 września 2019r. druga grupa uczniów naszej szkoły wzięły udział w wycieczce po atrakcyjnych miejscach Tomaszowa Maz. w ramach projektu organizowanym przez p. Lidię Błażejewską – Wojtaszczyk „Tomaszów Mazowiecki i okolice kocham, lubię, szanuję”.

Swoją wędrówkę rozpoczęliśmy od spaceru po Niebieskich Źródłach – rezerwacie przyrody nieożywionej o wybitnych walorach krajobrazowych, położonym w dolinie Pilicy. Mogliśmy podziwiać piękne wywierzyska krasowe jedne z najciekawszych zjawisk krasowych w Europie. Następnie uczniowie odbyli  fascynującą wędrówkę po unikatowej w skali kraju atrakcji turystycznej – Grotach Nagórzyckich, które są pozostałością po podziemnej kopalni piasku szklarskiego, wydobywanego do potrzeb budowlanych i hutniczych w XVIII stuleciu i na początku XIX wieku. Chodząc po salach, korytarzach i wnękach  w dawnej kopalni piasku kwarcowego, spotykając się z dawnymi górnikami i legendarnymi lokatorami „Grot Nagórzyckich” mogliśmy przenieść się w dawne czasy.

            W dalszej kolejności udaliśmy się do Skanseniu Rzeki Pilicy – do  jedynego tego typu obiektu w Polsce poświęconemu rzece. Mogliśmy oglądać tam  zgromadzone obiekty i sprzęty związane w jakiś sposób z Pilicą lub jej najbliższym otoczeniem. Zapoznaliśmy się z wystawą poświęconą młynarstwu wodnemu w dorzeczu Pilicy, z eksponatami pochodzącymi z czasów II wojny światowej m.in. różnego rodzaju pojazdami opancerzonymi, działami artyleryjskimi oraz niemieckim schronem bojowym. Oglądaliśmy pamiątki po dawnej „Spale”, jak: wartownia, która ustawiona była przy wjeździe do miejscowości, ozdobne słupy z jednej z bram wjazdowych oraz budynek dawnej toalety carskiej. Podziwialiśmy także   dawny budynek stacyjny z miejscowości Wolbórka.

Uczniowie mogli również wziąć udział w warsztatach „Od ziarenka do bochenka” podczas których mogli  zapoznać się z sprzętem używanym w pracach polowych w dawnych czasach (m.in. pług czy brony), a  następnie w budynku młyna obejrzeć  narzędzia używane do koszenia zboża (sierpy i kosa), młócenia (cepy) i mielenia ziarna na mąkę (żarna ręczne). Kulminacyjną częścią warsztatów była  możliwość własnoręcznego wyrobu ciasta i uformowania z niego podpłomyka, który następnie został upieczony i zjedzony ze smakiem.